Tofifest

Newsletter

Eastern-Central Drift
Dziś rozpoczęła się druga edycja międzynarodowego Forum Festiwali Filmowych „Eastern-Central Drift” Więcej »

Z Brazylii do TVP Bydgoszcz
Nagradzany w Brazylii, na Łotwie i w Polsce film dokumentalny Ryszarda Kruka „Taksówkarz” zostanie pokazany w niedzielę, Więcej »

Tofifest na antenie TVP
Filmowe Wydarzenie roku 2009 otwiera obecność festiwalu Tofifest na antenie TVP Bydgoszcz. Więcej »

Facebook Twitter YouTube Blogspot Myspace

Enen

Enen · reż. Feliks Falk
Polska 2009, 110’

Wrocław, 1997. Do miasta zbliża się wielka powódź, trwa ewakuacja szpitali. Młody psychiatra Konstanty Grot (Borys Szyc) odprowadza do autobusu katatonika (Grzegorz Wolf). Pacjent nie jest w stanie z nikim się porozumieć, nie reaguje na próby kontaktu. Gdy autobus rusza, niespodziewanie żegna lekarza charakterystycznym gestem ― takim samym, jak zmarły niedawno ojciec doktora. Poruszony Kostek postanawia dowiedzieć się czegoś o Płockim, okazuje się jednak, że jego dokumentacja medyczna przepadła bez śladu. Psychiatra postanawia zastosować wobec tajemniczego pacjenta nietypową terapię, która pozwoli odkryć jego tożsamość. Równolegle rozpoczyna też prywatne śledztwo, mające doprowadzić do wyjaśnienia zagadki. Powoli odkrywa budzące grozę okoliczności, które stawiają sens podjętej terapii pod znakiem zapytania.

Reżyser:Feliks Falk
Scenariusz:Feliks Falk
Muzyka:Bartłomiej Gliniak
Zdjęcia:Arkadiusz Tomiak
Montaż:Krzysztof Szpetmański
Obsada:Borys Szyc, Magdalena Walach, Grzegorz Wolf, Grzegorz Kwiecień, Krzysztof Stroiński, Marian Opania, Ewa Ziętek
Nagrody:Złota Kaczka, Najlepszy Aktor – Borys Szyc / The Gulden Duck, Best Actor – Borys Szyc (2009)

Feliks Falk — urodził się w 1941 roku w Stanisławowie. Reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta, producent, dramatopisarz, grafik. Absolwent warszawskiej ASP (1966). W 1974 uzyskał dyplom wydziału reżyserii PWSFTViT w Łodzi, jako reżyser zadebiutował w 1973 roku. Jest laureatem licznych nagród, w tym dyplomu Ministra Spraw Zagranicznych za upowszechnianie kultury polskiej za granicą.

Filmografia (wybrana)

  • 1989: Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce
  • 1991: Koniec gry
  • 1993: Samowolka
  • 1994: Lato miłości / Summer of Love
  • 1995: Daleko od siebie / Far from the Other
  • 2005: Komornik / The Collector
  • 2009: Enen
R E K L A M A :
Salon kosmetyczny Opole | Kosmetyczka Opole | Salon urody Opole kosmetyki do mezoterapii
R E K L A M A :
Najlepsze do cery suchej i delikatnej kremy nawilżające Jeśli szukasz dobrych kosmetyków zobacz krem nawilżający