Tofifest

Newsletter

Eastern-Central Drift
Dziś rozpoczęła się druga edycja międzynarodowego Forum Festiwali Filmowych „Eastern-Central Drift” Więcej »

Z Brazylii do TVP Bydgoszcz
Nagradzany w Brazylii, na Łotwie i w Polsce film dokumentalny Ryszarda Kruka „Taksówkarz” zostanie pokazany w niedzielę, Więcej »

Tofifest na antenie TVP
Filmowe Wydarzenie roku 2009 otwiera obecność festiwalu Tofifest na antenie TVP Bydgoszcz. Więcej »

Facebook Twitter YouTube Blogspot Myspace

Różyczka

Różyczka · reż. Jan Kidawa-Błoński
Polska 2010, 117’

Niebezpieczną gra uczuć między cenionym pisarzem, jego piękną młodą żoną oraz jej kochankiem, rozgrywająca się w burzliwych latach 60-tych. Znany pisarz (Andrzej Seweryn) przeżywa romans z dużo młodszą od siebie, piękną kobietą (Magdalena Boczarska). Wbrew wywołującej oburzenie środowiska różnicy wieku, wykształcenia i pozycji intelektualista poślubia atrakcyjną „dziewczynę znikąd”. Zaślepiony uczuciem nie podejrzewa, że ich kontrowersyjny związek może nie być kwestią przypadku. Nie wie, że jego partnerka od dawna spotyka się po kryjomu z innym mężczyzną (Robert Więckiewicz), z którym łączy ją nie tylko silna namiętność, ale i groźna intryga. Zaangażowana w niemoralny układ z agentem, przekazuje mu informacje mające służyć kompromitacji pisarza. Erotyczna fascynacja kochankiem stopniowo przeradza się w głębokie uczucie, choć kobieta zdaje sobie sprawę, że jest jedynie narzędziem w zaplanowanej akcji tajnych służb.

Reżyser:Jan Kidawa-Błoński
Scenariusz:Maciej Karpiński, Jan Kidawa-Błoński
Muzyka:Michał Lorenc
Zdjęcia:Piotr Wojtowicz
Montaż:Cezary Grzesiuk
Obsada:Magdalena Boczarska, Andrzej Seweryn, Robert Więckiewicz, Grażyna Szapołowska, Jan Frycz, Krzysztof Globisz
Nagrody:Złote Lwy – Najlepszy Film / Golden Lions – Best Film (FPFF Gdynia 2010)

Jan Kidawa-Błoński urodził się 1953 r. w Chorzowie. Reżyser, scenarzysta, producent, również aktor. W latach 1972-1976 studiował na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTViT w Łodzi. Jako reżyser zadebiutował w 1981 roku. W latach 1990-94 prezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, w latach 1997-2001 — członek Zarządu Stowarzyszenia Niezależnych Producentów Filmowych i Telewizyjnych. Jest także autorem wielu programów telewizyjnych.

Filmografia (wybrana)

  • 1984: Trzy stopy nad ziemią / Three Feet Above the Ground
  • 1992: Pamiętnik znaleziony w garbie / Diary Found in the Hunched Back
  • 1996: Wirus / Virus
  • 2005: Skazany na bluesa / Destined for Blues
  • 2010: Różyczka / Rosebud
R E K L A M A :
Salon kosmetyczny Opole | Kosmetyczka Opole | Salon urody Opole kosmetyki do mezoterapii
R E K L A M A :
Najlepsze do cery suchej i delikatnej kremy nawilżające Jeśli szukasz dobrych kosmetyków zobacz krem nawilżający