Tofifest

Newsletter

Eastern-Central Drift
Dziś rozpoczęła się druga edycja międzynarodowego Forum Festiwali Filmowych „Eastern-Central Drift” Więcej »

Z Brazylii do TVP Bydgoszcz
Nagradzany w Brazylii, na Łotwie i w Polsce film dokumentalny Ryszarda Kruka „Taksówkarz” zostanie pokazany w niedzielę, Więcej »

Tofifest na antenie TVP
Filmowe Wydarzenie roku 2009 otwiera obecność festiwalu Tofifest na antenie TVP Bydgoszcz. Więcej »

Facebook Twitter YouTube Blogspot Myspace

MISTRZOWIE. Costa Gavras

Zapraszamy na pierwszą  w Polsce retrospektywę filmów Costy Gavrasa!

Pochodzący z Grecji Costa Gavras (ur. w 1933 roku w Lutra Ireas), to reżyser odważny i bezkompromisowy, wielokrotny zdobywca takich nagród, jak Oskar, Złota Palma, Złoty Niedźwiedź czy BAFTA. Jako pierwszy stworzył nową odmianę kina sensacyjnego — „thriller polityczny”. Bardzo konsekwentnie i wbrew wszelkim trendom od ponad 40 lat uprawia kino społecznego niepokoju i buntu. W swoich filmach obnaża mechanizmy rządzące światem polityki, przedstawiając dyktatury i zgubny wpływ chorych ideologii.

W latach 50. próbował dostać się do amerykańskich szkół filmowych. Bezskutecznie — z powodów politycznych, które bezpośrednio dotknęły jego rodzinę jeszcze podczas wojennej okupacji. Chcąc realizować się twórczo, wybrał życie na obczyźnie i wyjechał do Francji, gdzie studiował m. in. na paryskiej Sorbonie i współpracował choćby z René Clairem, Jacquesem Demy czy René Clément.

Costa, a właściwie — Constantinos Gavras, debiutował w 1965 roku kryminałem Przedział morderców, by już kilka lat później stworzyć  klasykę thrillera politycznego — film Z nagrodzony Oskarem, Złotą Palmą  i Nagrodą BAFTA , uznany za wzór dla późniejszych kontynuacji gatunkowych, jak JFK Oliviera Stone’a. Także inny jego film — Zaginiony, z genialną kreacją aktorską Jacka Lemmona z 1982 roku — znów obsypany  został nagrodami. Poruszył drażliwy temat przewrotu w Chile, za co reżyser został ostro skrytykowany przez tamtejszy rząd, a także Departament Stanu USA z powodu dosadności przedstawionych w nim sądów — zresztą nie po raz pierwszy i nie ostatni. Uzasadnia to jednak opinię na temat kina Gavrasa, które postrzegane jest jako rewolucyjne i śmiałe, a sam reżyser — za twórcę , który nie obawia się ostrej dyskusji na temat kondycji współczesnego świata.

Gavras zwykł  mawiać, iż nie można być obojętnym na politykę. Bo nie zajmując żadnego stanowiska, zajmuje się właśnie stanowisko. U początku swojej twórczej drogi postanowił  w bardzo konkretny sposób ustosunkować się do tego tematu i trwa w tym postanowieniu po dziś dzień.

Filmografia:

  • 1965 Przedział morderców / The Sleeping Car Murder
  • 1969 Z
  • 1970 Zeznanie / The Confession
  • 1972 Stan oblężenia / State of siege
  • 1982 Zaginiony / Missing
  • 1988 Zdradzeni / Betrayed
  • 1989 Pozytywka / Music Box
  • 1993 Mała apokalipsa / La petite apocalypse
  • 1997 Miejski obłęd / Mad City
  • 2003 Amen
R E K L A M A :
Salon kosmetyczny Opole | Kosmetyczka Opole | Salon urody Opole kosmetyki do mezoterapii
R E K L A M A :
Najlepsze do cery suchej i delikatnej kremy nawilżające Jeśli szukasz dobrych kosmetyków zobacz krem nawilżający